Loading... Please wait...

Vårt Nyhetsbrev


TV MOTTAGNING

Inlagt 31st Oct 2016 @ 5:01 PM

Digital-tv kan hänga på antenn

KONSUMENT Har du dålig tv-mottagning i dag? Då kan du behöva en ny antenn när digital-tv gör sitt intåg. GP hjälper dig att hitta rätt lösning.

Som GP rapporterade i går, närmar sig digital-tv-övergången i stora delar av Västsverige. De analoga sändarna i Borås, Varberg, Skövde och Halmstad släcks den 6 november. 
Är du bosatt i till exempel Bollebygd, Alingsås, Floda, Herrljunga, Lerum eller Kungsbacka så finns möjligheten att din tv-antenn är riktad mot någon av de sändare som berörs. 
- Det enklaste sättet att få reda på detta är om du ser en textremsa i bilden om att det snart är dags för digital-tv-övergång. Då är det snart dags att skaffa box, säger Stina Sandell, informatör på den statliga digital-tv-kommissionen. 
Stina Sandell vill tona ner uppgifterna om att man måste byta antenn för att få in digital-tv. I vissa fall måste man det, framförallt om den befintliga antennen är riktigt gammal, men för de flesta är det bara att tuta och köra. 
- Ja, det har blivit lite överdrivet det där. I de allra flesta fall behöver man inte göra något mer än att skaffa sig en box och koppla den till antennen man redan har. Det är i alla fall det man absolut ska testa först, säger hon. 
Om det inte skulle fungera direkt så finns det saker att göra innan man tar steget och byter ut hela antennen. Gamla sladdar kan till exempel vara boven i dramat. 
- När man skaffar sig boxen så bör man byta antennsladden också. Hos de flesta handlare kan man köpa på öppet köp och ta hem och testa och sedan lämna tillbaka det man inte behöver. 
Om du trots detta inte får din box att hitta de kanaler de ska med en kanalsökning så kan det vara dags att se över antennen. Om du har en riktigt gammal antenn, mer än 20 år gammal, löper du större risk att förlora tv-mottagningen. Väder kan påverka signalen och har du en dålig signal från din gamla antenn så kan bilden börja hacka eller försvinna helt vid kraftigt regn eller snöfall eller vid väldigt molntunga skyar. 
När du tvingas byta antenn så finns det ett par olika alternativ lite beroende på hur mycket man är beredd att betala. Ett tips från Stina Sandell är att först testa med någon av de digitala bordsantenner med inbyggd förstärkare som tagits fram specifikt för ändamålet. 
Alternativet är att byta ut den befintliga antennen till en modern.
*Digital bordsantenn med förstärkning.
Det billigaste alternativet. Om det fungerar. Kostar från 200 kronor och är specialgjord för att ta emot digitala tv-sändningar. Den kopplas direkt till digital-boxen och placeras inomhus i boxens närhet. I de flesta fall gör den sig bäst nära en yttervägg, riktad mot sändaren. Den inbyggda antennförstärkaren gör signalen starkare. Antennen kan du ta med dig tillsammans med boxen om du vill se digital-tv i exempelvis sommarstugan. Nackdelen med bordsantennen är att du behöver en antenn till varje box. Om du har många tv-apparater blir det därför inte särskilt ekonomiskt. 
En digital bordsantenn har utseendemässigt inget att göra med de gamla bordsantennerna med två spröt. Nej, nu ser de ut som en platt låda i storleken dvd-fodral till Alladin-kartong. De drivs av el och kräver ett eluttag och har alltid inbyggd förstärkare. Förstärkningen mäts i dB och ju högre tal desto bättre. De har också inbyggt störningsskydd som skyddar signalen från att påverkas av exempelvis mobiltelefoner eller trådlösa hemtelefoner. 

*Byta ut befintlig gammal antenn med hjälp av antenninstallatör
Din gamla antenn sitter sannolikt på taket eller på en hög stolpe och då kan du behöva hjälp av en antenn-installatör för att få den utbytt. Installationen kostar 5-600 kronor i timmen och tar cirka två timmar. Till det får du lägga en ny antenn som kostar från 500 kronor. Dessutom kan det vara kö till installatörerna som har mycket att göra i dessa digitaltv-tider. Fördelen är att du får en centralantenn till hemmets samtliga boxar och tv-apparater. 
Moderna takantenner till digital-tv koncentrerar sig enbart på UHF-bandet, då VHF-mottagning inte behövs när den analoga sändningen släcks ner. Antennerna finns i ett flertal utformningar där yagi-antennen är bra vid fri sikt och direkt riktning mot sändaren och glitterantennen passar bra i trädrika omgivningar förhållandevis nära sändaren. Aktiva takantenner vinner på att de tack vare sin inbyggda förstärkning blir mindre och mer lättplacerade än sina passiva kamrater, men en aktiv antenn kräver som sagt ström och den tas i detta fall från digital-boxens 5-voltsutmatning. De flesta moderna boxar har detta. Även aktiva takantenner har störningsskydd mot mobiler och trådlösa telefoner. 

*Byta ut befintlig antenn själv
Om du bestämmer dig för att byta ut din gamla antenn själv så finns det ett par tumregler att hålla sig till. Antennen ska helst placeras tio meter ovan markhöjd och ha så fri sikt som möjligt mot sändarstationen. Du behåller samma riktning på den nya antennen som den gamla. När du byter antennen så ska du också byta alla filter och sladdar som hörde till den gamla.